2009年12月12日星期六

魚肉釀勝瓜船

 



又來靚太是日菜式呢, 今天所弄的是我跟電視所做的, 但有點份量/用料更改, 老實講, 其實我不太喜歡食勝瓜的, 因為怕它的草青味, 估不到這度菜食落又無喎, 怕草青味的朋友, 可試下方法整勝瓜, 味道唔錯, 而且勝瓜好淋呢!


 


材料: 即食榣柱絲 (少許) + 鯪魚肉 (約100-150g) + 勝瓜 (1-2條)


魚內調味料: 胡椒粉 + 麻油 + 雞粉  + 油 + 水 (各少許) + 豆粉 (1-2茶匙)


汁: 雞湯 + 豆粉 (少許, 混合)


 


 


做法:


1) 先將勝瓜刨去邊位及皮, 切圓柱狀, 再中間切開, 用刀/匙刮去少許中間部份, 等陣用來釀魚肉的


2) 將魚肉 + 調味料混合攪勻至杰身


3)用刀仔/ 匙釀入勝瓜內,


4) 放入碟上, 水滾放鑊蒸8-10分鐘, 即可關火, 拿出倒去碟內多餘水份


5) 用混合好的雞湯汁放鑊煮滾及杰身後即可關火及淋上勝瓜面及灑上即食榣柱絲即成。

沒有留言:

我的相關連結按鈕